Opleiding tot Advocaat


Vooropleiding tot advocaat
Om advocaat te worden, moet je de universitaire opleiding “Rechten” volgen. In Nederland zijn er negen universiteiten waar je rechten kunt studeren. Tot op heden geldt de Universiteit van Leiden tot één van de beste als het gaat om Rechten. De Open Universiteit is momenteel de enige die afstandsonderwijs aanbiedt. Om toegang te krijgen tot de opleiding tot advocaat dien je Bachelor en Master Rechten op zak te hebben.

Let er op dat de inhoud van de Masters en Bachelors per universiteit kunnen verschillen. Sommige universiteiten leiden van oudsher studenten op voor togaberoepen (denk aan advocatuur, rechterlijke macht, openbaar ministerie), terwijl andere juist weer meer bedrijfsjuristen afleveren.

Op de sites van de universiteiten kun je terugvinden welk juridisch traject je moet volgen om advocaat te kunnen worden.

Studenten stage
Tijdens je studie zal je stage gaan lopen; de studentenstage (niet te verwarren met advocatenstage!).  Zorg dat je een goed bedrijf of kantoor vindt voor je stage zodat je niet alleen aan het lezen bent. Zorg dat je echt mee kan werken!


Advocaat stagiaire

Ben je klaar met je Rechtenstudie en werk je bij een advocatenkantoor, dan heb je nog drie jaar stage voor de boeg, waarna je je advocaat kan en mag noemen. Tijdens de stage ben je advocaat-stagiaire.

Tijdens de stage oefen je onder leiding van een ervaren advocaat, de patroon, de praktijk uit. In drie jaar leer je heel veel van en over de praktijk. In het eerste jaar volg je naast het werk als advocaat de Beroepsopleiding Advocatuur. Daarna volg je cursussen in het kader van de Voortgezette Stagiaire Opleiding (VSO).


De beroepsopleiding

Lees hier alle over de Beroepsopleiding Advocatuur.
Bekijk ook de site Ikwiladvocaat worden!

Comments are closed.